Breaking News
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site

Cand nu te mai multumeste nimic, cand nu-ti mai ajunge?

Succesul este adesea primul pas spre dezastru. Uneori ideea de progres este inamicul progresului real!

Recent m-am intalnit cu o persoana care in ciuda faptului ca are afacere de succes, un stil de viata minunat, o relatie fericita si foarte multi prieteni, mi s-a confesat cat se poate de serios, ca el se gandea sa-si angajeze un coach, un psiholog, care sa-l ajute”sa treaca la nivelul urmator”.

Pentru ca parea ca un joc pe calculator sau pe telefon modul cum s-a exprimat, l-am intrebat ce reprezinta acest nivel urmator. Mi-a raspuns la fel de serios ca nu era inca sigur ce inseamna, ca de aceea are nevoie de un coach, pentru a-i arata sale punctele slabe si sa-l ajute sa descopere ce-i lipseste.

“Oh!” – n-am putut pe moment decat sa scot o exclamatie! Si apoi am stat pret de cateva secunde penibile, gandindu-ma cat de sincera sa fiu cu cineva pe care abia l-am cunoscut. Insa tipul din fata mea era foarte entuziast si deschis, gata sa cheltuiasca o multime de bani pe orice problema pe care cineva i-ar fi spus ca o are.

Mai exact cu orice persoana care i-ar fi gasit o problema. Si gandindu-ma la consilierii de dezvoltare personala pe care-i cunoastem, care in mod cert i-ar fi gasit o sumedenie de probleme, ca sa profite de banii lui, l-am intrebat: “Si daca nu ai nimic de reparat?”

“Ce vrei sa spui?”, a venit cu o curiozitate rapida o noua intrebare.

“Ce se intampla daca nu exista niciun “nivel urmator”? Si daca asta este doar o idee in capul tau? Ce se intampla daca esti deja acolo si nu numai ca il recunosti, dar prin urmarirea in mod constant a ceva mai mult, impiedici sa-l apreciezi si sa te bucuri de locul in care esti acum?”

A analizat pret de cateva secunde raspunsul pe care-l dea intrebarilor mele. Se vedea ca ce discutam era principala problema care-l framanta. In cele din urma a spus: “Mereu simt ca am ceva de imbunatatit la mine, indiferent ce!”

“Si asta, prietene, s-ar putea sa fie de fapt problema!” – am inchis discutia

In sport exista un concept celebru “Boala Mai Mult”. A fost descoperit de Pat Riley, un faimos antrenor care a condus sase echipe diferite in finala NBA, pe care de altfel a castigat-o ca jucator si el insusi.

Riley a fost primul care a explicat de ce echipele care castiga campionate sunt in cele din urma detronate nu de alte echipe, ci de fapt de probleme care apar imediat in interiorul organizatiei.

Jucatorii, la fel ca majoritatea oamenilor, doresc mai mult! La inceput, “mai mult” a fost castigarea campionatului. Dar odata de ceste atins acest obiectiv, castigarea campionatului, acesta nu mai este de ajuns. “Mai mult” incepe sa insemne altceva: mai multi bani, mai multe reclame TV, mai multe distinctii si recunoasteri, mai mult timp de joc, mai multe petreceri in cinstea lor, mai mula atentie mass-media, etc.

Rezultatul e simplu de intuit. Ce a fost candva un grup coeziv de oameni harnici si muncitori incepe sa se uzeze. Ego-ul fiecaruia incepe sa-si spuna cuvantul. Sticlele de Gatorade sunt aruncate. Incepe sa se schimbe si compozitia psihologica a echipei – ceea ce a fost o chimie perfecta de corpuri si minti, devine un dezastru toxic, atomizat. Jucatorii se simt indreptatiti sa ignore micile sarcini, considera ca nu mai sunt demne de ei si si-au castigat dreptul de a nu le mai face, si care de fapt au fost temelia castigarii campionatelor. Prin urmare, echipa care a fost candva cea mai talentat si unita, sfarseste prin dezastru. (probabil cel mai bun exemplu european este acum Leicester, campioana Premier league de anul trecut, acum la lupta in zona retrogradarii).

Postare in colaborare cu MrSport.

Check Also

Sfaturi pentru cei care invata si vor sa vanda pe Amazon

In ultima perioada am fost asaltat pe Forum, si chiar in privat – dupa ce …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *