Breaking News
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site

Esti Sef? Esti la fel de bun ca si Echipa ta!

Pentru Cel mai bun Manager este vorba despre “Mine”!

Pentru cel mai bun Leader este vorba despre “Ei!”

Tocmai am terminat un program de coaching si training pentru middle management cu cativa oameni foarte bine pregatiti. Dintre toti, de Tudor mi-a placut cel mai mult si cu el am petrecut cel mai putin timp. Tudor nu este numele lui real, dar are mai putina importanta acest lucru in continuare.

Tudor a fost sef de sectie, avand in subordine cateva sute de angajati. CEO-ul sau a stiut ca este un om capabil si mi-a cerut sa-l ajut pe Tudor sa-si largeasca putin aria manageriala, sa pregateasca si sa ofere mai multa conducere si sa construiasca o sinergie in organizatia pe care o conduce.

Admirabil a fost ca Tudor s-a implicat total si nerabdator in acest proiect. In grupul de lucru, fiecare persoana si-a asumat imediat responsabilitatea crearii de sinergii pozitive cross functionale si organizatorice cu ceilalti colegi. Apoi au raportat in mod regluat eforturile lor si ce au invatat. La final au multumit tuturor colegilor pentru idei si sugestii, si s-au asigurat de punerea lor efectiva in practica.

Ce mi s-a parut interesant a fost ca dintre toti colegii lui, cu Tudor am petrecut cel mai putin timp, nu doar in cadrul acestui proiect, ci in general in toate proiectele mele. Aceasta relatie inversa, intre timpul pe care l-am petrecut eu cu el si cel pe care Tudor l-a petrecut cu echipa sa a fost foarte evident. La finalul proiectului i-am spus si lui Tudor aceasta observatie: “Cred ca am petrecut cel mai putin timp posibil cu tine si echipa ta decat cu orice alta echipa, insa voi ati produs cele mai bune rezultate. Ce crezi ca ar trebui sa invat eu din aceasta experienta?”

Tudor a gandit raspunsul la intrebare si chiar am crezut ca era suparat. Nicidecum! “Ca antrenor”, si-a inceput el raspunsul, “ar trebui sa realizezi ca succesul pe care il ai cu clientii tai, nu este al tau sau nu este totul despre tine. Este vorba in primul rand despre oamenii care aleg sa lucreze cu tine”. Apoi a continuat zambind: “Intr-un fel si eu sunt la fel! Succesul organizatiei mele nu este al meu! Sau in succesul organizatiei mele, nu este vorba despre mine. Este vorba despre oamenii de calitate care lucreaza cu mine!”

Exista o mare diferenta intre manageri, cei care colectioneaza lauri, si lideri. Acei sefi care colectioneaza succes dupa succes, se gandesc numai la obiectivele lor individuale si la “mine”. Tudor este unul din cei mai mari lideri (leaderi) pe care i-am intalnit si pentru care tot leadership-ul este despre “ei” si succesul lor.

El exemplifica cel mai bine proverbul des citat la cursuri de leadership: “Cel mai bun leader este cel pe care oamenii nu-l observa. Cand munca lui este foarte bine facuta, oamenii spun: “Noi am facut-o!””

Acest lucru nu este ceea ce majoritatea intelepciunii conventionale de leadership dicteaza. Majoritatea manualelor de leadership exagereaza, chiar promoveaza, contributia Liderului. Implicatia fiind ca totul incepe cu liderul, ca el este responsabil pentru progresele pe care le faceti, el va indruma spre succes, fara el ati in deriva.

Liderii cu adevarat mari, cum este Tudor, recunosc cat de gresit este sa crezi ca liderul este cheia succesului unei organizatii. Cei mai buni lideri realizeaza ca succesul pe termen lung este creat de toti oamenii de calitate care fac munca din organizatie, nu doar de o singura pesoana care are privilegiul de a fi sef.

Check Also

Sfaturi pentru cei care invata si vor sa vanda pe Amazon

In ultima perioada am fost asaltat pe Forum, si chiar in privat – dupa ce …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *