Breaking News
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site

Hagi Tudose Simona Halep Gigi Becali Machidonii Avari

Avaritia a constituit mereu un subiect plin de savoare pentru toti marii scriitori inspirati de numeroasele exemple din viata de zi cu zi. Probabil ca ca pentru oricine este foarte usor sa vina imediat cu raspunsuri daca este intrebat de exemple de avari / zgarciti. Ca si definitie avaritia provine din limba latina, ca majoritatea cuvintelor din limba romana si inseamna deopotriva zgarcenie, lacomie, egoism si pofta nemasurata de avere.

Zilele acestea machidonii Gigi Becali si Simona Halep, prin actiunile lor sunt intruchiparea vie a personajelor celebre care au intruchipat Avarul!

Gigi Becali s-a dus la TAS sa-si adjudece titlul de campion al Romaniei la fotbal, folosindu-se de cateva fraze scoase din contextul regulamentului FRF. La ora la care scriu aceasta postare, verdictul final nu este pronuntat. Stim ca Argaseala a fost intrebat de o circulara LPF din februarie 2016, in care se specifica cum se va face departajarea in caz de egalitate de puncte si nu a stiut sa raspunda. Cu alte cuvinte, FCSB vor sa castige campionatul invocand doar anumite pasaje din regulament, doar acele parti care le sunt favorabile.

Simona Halep a anuntat ca nu va participa la turneul WTA de la Bucuresti ca sa-si apere titlul cucerit in urma cu un an! De acord acest turneu e prea mic pentru orice jucatoare de Top 10. Favoritele inscrise in turneul de la  Bucuresti 2017 sunt Sevastova (19 WTA) si Suarez Navarro (27 WTA), iar restul sunt jucatoare sub 40 WTA. Dar… este singurul turneu WTA din tara ei! Emotional vorbind. In schimb va merge la Toronto. Acolo unde este marea batalie. In Canada. Pe bani si puncte serioase! Avar sau decizie strategica? Nu stim! Ar fi putut sa mearga la ambele? Credem ca da!

Sursa foto: spynews.ro

In literatura universala cel mai cunoscut personaj din categoria pe care o discutam este Avarul lui Moliere. Tema centrala scoate in evidenta un zgarcit care isi ascunde comoara fiind obsedat sa nu o piarda! Personaj clasic, eroul central este guvernat de acest viciu al tuturor timpurilor, atitudinile acestuia neffind determinate de societate. Sa amintim ca batranul Harpagon, desi indragostit de frumoasa Mariane, ezita sa o ceara in casatorie, pentru ca nu are zestre! Fara urma de rautate, dar exista cateva exemple privind derogarile de la casatoriile intre machidoni, daca mucanul este bogat.

Harpagon isi casatoreste fiica cu un batran si fiul cu o vaduva petru a evita grija zestrei. Are servitori prost imbracati, cai infometati la caleasca si da mese acasa numai cand interesele o cer!

In literatura romaneasca, Hagi Tudose personajul din nuvela cu acelasi nume a lui Barbu Stefanescu Delavrancea este zgarcitul numarul unu! Poate nu intamplator numele acesta este de origine machidoneasca – Hagi! Celebra lui expresie “un ban si cu un ban fac doi… si cu inca unul se strang” au o legatura cu proverbul “Lacomia strica omenia”. Probabil ca Nasul Gica Hagi si finul Gigi Becali nu isi vor mai vorbi niciodata, mai ales daca TAS atribuie titlul FCSB-ului. Lacomia lui Gigi Becali strica relatia de rudenie cu nasul lui!

Hagi are o pravalie cu personal redus, pe care-l supravegheaza permanent. Avaritia fara limite este sursa averii sale. Nu s-a casatorit niciodata pentru ca aceasta ar fi fost o cheltuiala in plus.

Literatura romaneasca ne prezinta si varianta feminina a avarului. Mara din romanul cu acelasi nume de Ioan Slavici. Mara este zgarcita, dar nu lacoma, pentru ca dragostea materna este mai puternica. Dar chiar si asa, cheltuiala pentru copiii ei este limitata: Persida este dusa la manastire pe bani putini, iar Trica face armata, pentru ca mama nu s-a indurat sa rascumpere serviciul militar. Femeile, ca si in cazul Simona Halep (?) sunt avare, dar mai soft, au grija de imagine! 🙂

Exista o legatura puternica intre personajele de tip Avar si cele de tip Arivist, adica Parvenit. Cele doua se completeaza, iar eroul, in mod frecvent, le intruchipeaza pe ambele. Stănică Rațiu avocatul fara procese din romanul „Enigma Otiliei” de George Călinescu este Arivistul fără scrupule și escrocul locvace (vorbăreț, limbut).

Un alt Arivist roman celebru este Dinu Păturică din romanul „Ciocoii vechi şi noi” al lui Nicolae Filimon, un personaj cu o imaginaţie diabolică ambiţios. Osedat fiind de ascensiunea sociala caraterul lui este predominat viclean, brutal şi grosolan în acţiunile intreprinse. Elocvent este gandul pe care-l are in momentul in care ajunge sa ocupe modesta functie de ciubucciu in casa postelnicului Tuzluc: „am pus mâna pe pâne şi pe cuţit; curagiu şi răbdare, prefăcătorie şi iuşchiuzarlâc (dibăcie, şiretenie) şi ca mâne voi avea şi eu case mari şi bogăţii ca ale acestui fanariot”.

Desi povestile copilariei ofera copiilor o panoplie întreagă de personaje de la care să deprindă semnificaţia binelui şi răului, uneori acestia indragesc personajul negativ, astfel ca literatura obligatorie sau lecturile suplimentare abunda in personaje negative, pe care le asemanam din ce in ce mai mult cu oameni cunsocuti sau eroi in viata de zi cu zi! Exemplul poate pleaca de la Punguţa cu doi bani, de Ion Creangă, povestea punând faţă în faţă moşul cel bun şi băbuţa cea hapsână, cocoşul cel harnic şi boierul cel zgârcit….

Temele Avarului si Arivistului sunt generoase si complexe in acelasi timp. Delirul care se declanseaza de febra banilor ilustreaza cat se poate de bine imperfectiunea si excesele naturii umane, avaritia fiind un defect genetic ancestral. Banii au puterea de a lua mintile si de a schimba comportamentul uman, de a-l face sa uite de bun simt si educatie, pana la a friza absurdul!

Privind din afara exemplele din viata se plaseaza in exact in aceasi sfera a tragicomicului ca si cele din literatura. Aflate in multe situatii tragice, replicile si limbajul folosit e comic si savuros. Cu ce exemple completati lista?

Sursa foto: fanatik.ro

Check Also

10 lucruri din lista de gradinita pe care trebuie sa i le spui copilului tau

 – sa zambesc in fiecare clipa – sa incerc sa fiu mereu un om bun …

One comment

  1. machidoni prosti

    Machidoni prosti! Amandoi sunt orbiti de bani! Gigi Becali a uitat ca hagi l-a ajutat cand era la inchisoare, sa iasa afara sa lucreze tocmai la Academie. Adica la clubul de fotbal caruia gigi a vrut sa-i fure titlul de campion, pe care viitorul il castigase pe merit! Gigi becali se tot da cu Dumnezeu, dar e cu Satana, ca banul e ochiul dracului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *