Breaking News
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site

Harry Potter a implinit astazi 20 de ani. Ce am invatat noi?

La 26 iunie 1997, adica acum 20 ani, a fost publicata cartea Harry Potter și Piatra Filozofală care insa a trecut aproape neobservata, fara sa creeze mari valuri.

Au existat doar 500 de exemplare ale primei editii a cartii Harry Potter și Piatra Filozofală, cea din 26 iunie 1997, dintre care 300 a mers la biblioteci. Dacă aveti cumva un exemplar din prima editie, mai exact pentru linia de imprimare de pe pagina de autor 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 – aveti o mică avere. Asteptati -va sa primit de la 35,000 de euro in sus pentru ea. A existat un exemplar chiar in biblioteca Daily Telegraph, insa aceasta a disparut misterios imediat cum a inceput isteria Harry Potter.

În mai multe orase din SUA, copii ale cărților lui Rowling au fost arse de către creștinii fundamentaliști, care credeau ca acestea reprezinta o încurajare a copiilor sa se apuce de vrăjitorie. „ În spatele care se confruntă nevinovat este puterea întunericului satanic“ , a spus pastorul Jack Brock al bisericii comunitare Hristos în Alamogordo, New Mexico, în 2001. „Harry Potter este diavolul și el distruge oameni.“ Americanii….

7  cafenele au fost cele mai bune locuri de scris, înainte de … Starbucks. Joanne Rowling a scris prima carte ca mama singura ce se bucura de beneficiile unei cesti de cafea in cafeneaua lui Nicholson sau in camera din spatele Casei Elephant din Edinburgh. Prima este acum un restaurant chinezesc, iar acesta din urmă este atât de popular cu turisti, care ar face orice pentru a obține o carte scrisă acolo.

Exista Blesteme de neiertat: in 1717 conform Ministerului Magic, utilizarea oricăreia dintre ele va primi un bilet one – way la Azkaban, fără timp liber pentru buna purtare. Ele sunt Imperius Blestemul („Imperio“: pentru controlul minții), The Cruciatus Blestemul („Crucio“: pentru tortură) și cel mai rau – blestemul Killing („Avada Kedavra“: auto – explicative).

Nebunia pentru cartile cu Harry Potter adevenit atât de febrila că, pentru a satisface o piață in crestere care dorea să se bucure de aventurile sale , dar jenată să fie văzută citind cărți pentru copii în public, în 1998 Bloomsbury a lansat prima așa-numita ediție „adult“ .

De la seria a 4-a, Harry Potter si Pocalul de Foc, (adica din anul 2000) nebunia era atat de mare incat traducatorii nu primeau copii ale cartilor decat dupa ce editia in limba engleza era deja in librarii. Traducatorii francezi lucrau astfel non stop, in echipe, pentru a reusi cat mai repede traducerea cartilor, pentru ca fiecare ora insemna pierderea unor potentiali clienti, intrucat editia in limba engleza canibaliza vanzarile!

Interesant ca la sfarsitul anilor 90, scolile cu internat au raportat o crestere anumarului de copii, fapt pus pe seama lui Harry Potter. Unele dintre ele au trebuit sa construiasca cladiri suplimentare pentru a face fata cererii. Cei care sunt impotriva acestor scoli au scos insa in evidenta ca autoarea cartilor, Joanne Rowling, a urmat o scoala de zi, fara internat!

Orice scriitor poate schimba stilul! Prima carte a lui Joanne Rowling a fost The Casual Vacancy, in care a abordat probleme de clasă, politică și religie, abuzul de droguri și violuri, și a avut si o scena de sex, care a fost nominalizata pentru premiul de cel mai rău sex (descris). Nu a castigat premiul cel mare pentru ca au existat in alte cartie scene de sex mult mai rau povestite! 🙂 

foto source guardian

Check Also

Calatoria cu metroul in Bucuresti vara, pe canicula

Bucuresti, vineri dimineata, ora 8:45, la metrou Nu e nici 9 dimineata si e deja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *