Breaking News
A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site

Ziua îndrăgostiților sarbatorita de Google cu un Pangolin

Maine 14 februarie, sarbatorim Ziua îndrăgostiților in toata lumea. Sau pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. Sau pe Sfantul Valentine in Franta. Sau ziua tuturor inimilor in Suedia. Si in Romania a inceput sa prinda din rationamente comerciale, desi il aveam pe Dragobete, dar zece zile mai tarziu, pe 24 februarie.

Google a inceput de astazi sa sarbatoreasca printr-un Doodle cu un animal haios intr-un joc interactiv, adica un Pangolin. Un motiv foarte bun sa invatam ce este un pangolin.

Pangolinul numit uneori si o furnica sau un furnicar solzos, este un animal acoperit cu solzi duri care se suprapun. In solzi se gaseste cheratina, o substanta pe care o mai regasim si in unghiile sau parul oamenilor. Se hranesc cu furnici si termite, sapand prin tuneluri si galerii dupa ele. Pe langa cura de furnici si termite, mai pot completa masa lor zilnica cu diverse alte nevertebrate, inclusiv larve de albine, muște, viermi, râme, și greieri.

Exista opt specii de pangolin distribuite in mod egal, patru in Asia si patru in Africa:

pangolini asiatici:

 • Pangolin Chineză ( pentadactyla Manis ) – pe cale de dispariție Critic
 • Sunda Pangolin ( Manis javanica ) – pe cale de dispariție Critic
 • Pangolin indiană ( crassicaudata Manis ) – pe cale de dispariție
 • Pangolin Filipine ( culionensis Manis ) – pe cale de dispariție

pangolini africani:

 • Pelerina sau Temminck lui Ground Pangolin ( Smutsia  temmincki i) – Vulnerabil
 • Alb-bellied sau Arborele Pangolin ( Phataginus tricuspis ) – Vulnerabil
 • Gigantul sol Pangolin ( Smutsia gigantea ) – Vulnerabil
 • Pangolin cărbunăreasă sau coadă lungă ( tetradactyla Phataginus ) – Vulnerabil

Numele de pangolin vine de la cuvantul “penggulung” din limba malay, adica a se face rotund!

Google a incheiat un parteneriat cu World Wildlife Fund, in scopul de a creste gradul de sensibilizarea a opiniei publice fata de aceste animale pe cale de disparitie unice in lume pentru trei motive:

 • este singurul mamifer scalar
 • sunt creaturi solitare care se intalnesc numai cu alte animale din specia  lor numai in timpul perioadei de imperechere
 • sunt unele din cele mai traficate animale din lume

De altfel jocul Doodle isi bazeaza povestea pe un pangolin indragostit care isi cauta perechea! 🙂

Si inca ceva: BBC a raportat in 2015 “Pangolin Dinner Party” in China, unde s-a servit pangolin la o cina de business, desi cei care mananca acest animal pot fi inchisi pana la 10 ani.

De pe reteaua de socializare Weboo s-a aflat ca cina a fost platita de Guangxi Investment Promotion Bureau. Cel care a publicat, un business man din Hong Kong a notat: “Ne-a fost servit pangolin gatit. A fost prima data cand am mancat asa ceva, gustul a fost foarte bun, si m-am indragostit de acest tip de mancare facuta din acest animal salbatic”

În medicina chineză antică, solzii de Pangolin erau folositi pentru a ajuta lactația, drenarea de puroi, precum si tratarea simptomelor de paralizie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *